UITRUBRIEKEN
Voorpagina
Dagtips
Uit eten
Theaters
Evenementen
Wandelen
Uit-winkelen
Museum & Galerie
Vakanties
Festivals
Dierentuinen
Dance-party's
Concerten
Beurzen
Attractieparken
Bioscopen
LINKS
CONTACT
DISCLAIMER
Jacob de Wit-weken in Amsterdam
Plafondschildering van Jacob de Wit in het Cromhouthuis.
Plafondschildering van Jacob de Wit in het Cromhouthuis.


Van vrijdag 31 augustus tot en met zondag 16 september organiseert het Cromhouthuis in Amsterdam samen met Stichting Jacob de Wit 2020 de Jacob de Wit-weken. Lezingen, rondleidingen en wandelingen brengen de ooit zo beroemde maar in vergetelheid geraakte Amsterdamse schilder Jacob de Wit (1695 1754) over het voetlicht.

De activiteiten hebben als uitvalsbasis het Cromhouthuis aan de Herengracht 366 in Amsterdam, waar Jacob de Wit precies 300 jaar geleden de prachtige en nog altijd te bewonderen plafondschildering voltooide. Dankzij die opdracht, van eigenaar en mecenas Jacob Cromhout, kreeg de carrière van de jonge Jacob de Wit een vliegende start.

VERBORGEN SCHILDERIJEN

De geboren Jordanees Jacob de Wit werd beroemd door zijn vele schilderijen in monumentale stadspaleizen, buitenplaatsen en kerken in heel Nederland en Europa. Door zijn talent en schildertechniek was hij in staat om onder andere bedrieglijk echte, op beeldhouwwerk lijkende, schilderijen te maken, die uiteindelijk zelfs naar hem zijn vernoemd: de Witjes. In de binnenstad van Amsterdam zijn diverse van zijn verborgen schilderijen te vinden.

ACTIVITEITEN JACOB DE WIT-WEKEN

Lezing Jacob de Wit: De zoektocht

De werken van Jacob de Wit zijn veelal van hun oorspronkelijke locatie verdwenen; een van de uitzonderingen is het prachtige plafond in het Cromhouthuis. Henk Atze Dijkstra, van Stichting Jacob de Wit 2020, vertelt op zondag 2 september, 14.0011.30 uur over de boeiende zoektocht naar de werken van Jacob de Wit, in Nederlandse, maar ook in internationale collecties. De lezing kost € 2,50 (exclusief entree het Cromhouthuis, entree is gratis met museumkaart)

SPEEDTALKS OVER HET JUBILERENDE PLAFOND

Op zaterdag 8 en zondag 9 september geven museumdocenten in de Grote Salon van het Cromhouthuis ter plekke toelichting op het 300jaar geleden door Jacob de Wit beschilderde plafond. Uiteraard vertellen zij ook over de schilder Jacob de Wit zelf, die enige tijd in de achtertuin van het Cromhouthuis atelier hield. Om 12.00, 13.00, 14.00 en 15.00 uur starten de speedtalks, die bij de entree van het Cromhouthuis zijn inbegrepen.

WANDELINGEN OP ZOEK NAAR JACOB

In het weekend van 15 en 16 september nemen gidsen groepen bezoekers mee van Museum Ons Lieve Heer op Solder en Museum Willet-Holthuysen naar het Cromhouthuis. In deze musea worden de schilderingen door Jacob de Wit bekeken en onderweg vertelt de gids alles over het leven aan de gracht in de 17de tot en met 19de eeuw, en het netwerk van rijke Amsterdammers waarin Jacob de Wit zijn opdrachten vervulde.

Op zaterdag 15 en zondag 16 september zijn er twee wandelingen; een korte langs twee musea en een langere langs drie musea.

- Zaterdag 15 september (kort): 11.00 uur start bij Museum Ons Lieve Heer op Solder, eindigt rond 12.30 uur bij het Cromhouthuis

- Zaterdag 15 september (lang): 14.00 uur start bij Museum Ons Lieve Heer op Solder, via Museum Willet-Holthuysen, eindigt rond 16.00 uur bij Het Cromhouthuis

- Zondag 16 september (kort): 11.00 uur start bij Museum Willet-Holthuysen, eindigt rond 12.30 uur bij het Cromhouthuis

- Zondag 16 september (lang): 14.00 uur start bij Museum Ons Lieve Heer op Solder, via Museum Willet-Holthuysen, eindigt rond 16.00 uur bij het Cromhouthuis.

Aanmelden voor de wandelingen kan via de website van het Cromhouthuis. Deelname aan de korte wandelingen kost € 15,- (inclusief bezoek 2 musea) of € 5,- met Museumkaart. Deelname aan de langere wandeling kost € 22,50 (inclusief bezoek 3 musea) of € 7,- met Museumkaart.

WANDELROUTE IN PRINT OF ONLINE

Wie op 15 of 16 september niet mee kan wandelen, kan bij Museum Ons Lieve Heer op Solder, Museum Willet-Holthuysen en het Cromhouthuis vanaf 31 augustus de wandeling gratis ophalen aan de museumkassas, of zelf downloaden vanaf de websites van deze musea. De wandelroute geeft 25% korting op een bezoek aan de drie locaties (de locaties zijn gratis toegankelijk met Museumkaart en voor kinderen t/m 17 jaar).

ADRESSEN

Het Cromhouthuis, Herengracht 366

Museum Ons lieve heer op Solder, Oudezijds Voorburgwal 38

Museum Willet-Holthuysen, Herengracht 605

Voor alle activiteiten in de Jacob de Wit-weken geldt vol = vol.

Meer informatie over de Jacob de Wit en de activiteiten is te vinden op www.cromhouthuis.nl en www.jacobdewit2020.nl.   Museum & Galerie