UITRUBRIEKEN
Voorpagina
Dagtips
Uit eten
Theaters
Evenementen
Wandelen
Uit-winkelen
Museum & Galerie
Vakanties
Festivals
Dierentuinen
Dance-party's
Concerten
Beurzen
Attractieparken
Bioscopen
LINKS
CONTACT
DISCLAIMER
Nieuwe gorillaleider Apenheul laat zich zien aan het publiek
Bao Bao is de nieuwe gorilla-leider in de Apenheul.
Bao Bao is de nieuwe gorilla-leider in de Apenheul.


Bezoekers aan de Apenheul in Apeldoorn kunnen vanaf nu kennis maken met de nieuwe gorillaleider Bao Bao. Nadat hij op 19 maart in het apenpark arriveerde, mocht hij de afgelopen maand wennen aan zijn nieuwe binnenverblijf en kennismaken met de eerste gorillavrouwen. Dit is goed verlopen. Daarmee is de volgende stap van zijn introductie als nieuwe leider aangebroken: Bao Bao mag nu naar buiten op een tweede gorilla-eiland.

Bao Bao komt uit Taipei Zoo in Taiwan, waar hij jarenlang alleen leefde. Het buitenleven is voor Bao Bao niet nieuw, maar het leven op een eiland met een gracht eromheen wel. De komende periode mag hij hier dan ook rustig aan wennen. Daarbij heeft hij ook de keuze om van zijn binnenverblijf gebruik te maken. Dit alles doet hij in het bijzijn van de drie gorillavrouwen, waar hij de afgelopen tijd succesvol mee heeft kennisgemaakt: Mintha, Mandji en MFugaji.

JAMBO

Op dit moment is de huidige gorillaleider Jambo ook nog in Apenheul. Hij verblijft samen met de andere gorillas op het grote gorilla-eiland en is dus ook gewoon zichtbaar voor het publiek. Jambo zal in de loop van dit seizoen naar een andere dierentuin verhuizen, samen met zijn drie zonen Wimbé, Mapasa en MZungu. Apenheul heeft inmiddels een nieuw verblijf voor de mannen op het oog, maar voordat zij daadwerkelijk kunnen verhuizen, moet het verblijf eerst voldoen aan alle richtlijnen die het fokprogramma hieraan stelt. De verhuisdatum is dan ook nog niet bekend. Na het vertrek van de mannen zal Bao Bao kennis gaan maken met de andere gorillas in Apenheul.

FOKPROGRAMMA

De wisseling van de gorillaleider heeft alles te maken met het fokprogramma voor gorillas in dierentuinen, waar Apenheul onderdeel van is. Om genetisch gezonde groepen in stand te houden, is het tijd voor nieuw bloed in de gorillagroep in Apenheul. Jambo was de afgelopen 13 jaar de leider. Hij zorgde in die tijd voor 8 kinderen. Daarmee zijn zijn genen goed vertegenwoordigd onder de gorillas in dierentuinen. Om inteelt in de groep in Apenheul te voorkomen, zal hij samen met zijn zonen verhuizen naar een andere dierentuin. Daar zal het viertal verder gaan als mannengroep, wat in het wild en in andere dierentuinen vaker voorkomt. Gorillas worden in het wild met uitsterven bedreigd. Door samen te werken in de vorm van fokprogrammas, bouwen dierentuinen samen een reservepopulatie gorillas in dierentuinen op.

BEWUSTE KEUZE

De keuze voor Bao Bao als opvolger van Jambo is gemaakt om verschillende redenen. Zo heeft Bao Bao nog niet eerder voor kinderen gezorgd. Daardoor is hij heel belangrijk voor het fokprogramma voor gorillas, want zijn genen komen nog niet voor onder de gorillas in dierentuinen wereldwijd. Bovendien heeft hij jarenlang alleen geleefd. In Apenheul kan hij onderdeel worden van een grote, sociale groep gorillas en zich gaan voortplanten.

Kijk voor meer informatie op www.apenheul.nl/gorillas   Dierentuinen