UITRUBRIEKEN
Voorpagina
Dagtips
Uit eten
Theaters
Evenementen
Wandelen
Uit-winkelen
Single-party's
Museum & Galerie
Vakanties
Fietsvakantie
Festivals
Educatief
Dierentuinen
Dance-party's
Concerten
Circus
Campings
Beurzen
Beauty & Sauna
Attractieparken
Bioscopen
Hotels
Kerstactiviteiten
LINKS
CONTACT
DISCLAIMER
 
Tekeningen van wilde dieren door bekende kunstenaars


In het Cromhouthuis in Amsterdam is van zaterdag 21 april tot en met zondag 26 augustus 2018 de tentoonstelling Wild! Tekeningen naar het leven te zien. In de tentoonstelling worden 19 tekeningen van wilde dieren gepresenteerd, die zijn vervaardigd door bekende kunstenaars als Paulus Potter, Albert Cuyp, Samuel van Hoogstraten, Hendrick Goltzius en Cornelis Saftleven. De tekenaars bestudeerden de dieren tot in de kleinste details. Het resultaat: prachtig gedetailleerde tekeningen uit de zestiende tot en met de negentiende eeuw.

Haig Balian, voormalig directeur van Artis, vertelt in de gratis audiotour verhalen over de dieren die zijn vereeuwigd op de tekeningen. Stylistencollectief The Wunderkammer tekent voor de prachtige inrichting rondom de tentoonstelling en maakt daarbij gebruik van een uitbundige hoeveelheid opgezette dieren. Het Cromhouthuis krijgt daardoor een geheel nieuwe uitstraling.

TEKENEN NAAR HET LEVEN

Scherpe observatie en geduldige aandacht zijn kenmerkend voor de tekeningen die in de loop der eeuwen door excellente kunstenaars op papier zijn gezet. De expositie Wild! toont hoe veel kunstenaars gefascineerd waren door dieren. Zij tekenden niet alleen koeien, paarden, varkens en huisdieren naar het leven, ook uitheemse dieren trokken artistieke belangstelling. Handelsschepen namen tropische vogels, maar ook leeuwen, tijgers, aapjes en zelfs olifanten mee van over de hele wereld. Eenmaal op het Europese vasteland werden de dieren in stallen van de Compagnie of in menagerieën van welgestelde lieden gehouden. Op jaarmarkten en kermissen werden de exotische dieren aan het publiek getoond. Gewapend met pen en papier bezochten ook kunstenaars deze evenementen, om zeldzame beesten naar eigen waarneming te tekenen.

DIEREN UIT ARTIS

In 1838, 180 jaar geleden, werd Artis opgericht onder de naam Natura Artis Magistra met als doel "Het bevorderen van de kennis der natuurlijke historie". De nieuwe dierentuin bood, net als de kermissen in de 17de eeuw, gelegenheid aan kunstenaars om zich de kunst van het tekenen van dieren eigen te maken. In de tentoonstelling zijn dan ook enkele tekeningen van dieren in Artis te vinden.

HAIG BALIAN

Artis oud-directeur Haig Balian, die eind vorig jaar afscheid nam van zijn geliefde dierentuin, vertelt in de gratis audiotour over de dieren die op de tekeningen te zien zijn. Van koe tot maraboe, de dieren op de tekeningen komen tot leven voor de aanschouwer.

HUIS VAN VERZAMELAARS

Het Cromhouthuis is het huis van verzamelaars. In het grachtenpand aan de Herengracht, die ooit behoorde aan de welgestelde verzamelaarsfamilie Cromhout, zijn in wisselende exposities bijzondere Amsterdamse verzamelingen te zien. Dit keer dus tekeningen van wilde dieren. Amsterdamse verzamelaars, zoals Carel Joseph Fodor (1801-1860) en Abraham Willet (1825-1888) kochten onder andere tekeningen. Na hun overlijden schonken zij hun kunstcollectie aan de stad Amsterdam. Het Amsterdam Museum prijst zich gelukkig dat het deze zomer uit het kunstbezit van deze genereuze erflaters een kleine maar fijne tekeningententoonstelling kan samenstellen in het Cromhouthuis.

BEZOEK

Bij de tentoonstelling wordt een activiteitenprogramma georganiseerd met onder andere tekenlessen op vrijdagmiddagen, lezingen over tekeningen én over dieren en afternoon teas waarin een boeiende rondleiding wordt gecombineerd met een zoete en hartige afsluiting van het bezoek.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Het Cromhouthuis ligt aan de Herengracht 366 368in Amsterdam.

Openingstijden: van dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Op maandagen en 27 april is het museum gesloten.

Uw kaartje is ook geldig voor het Bijbels Museum op de bovenste verdiepingen. Met uw kaartje (of Museumkaart) bent u van harte welkom in Café Cromhout.

De entree is inclusief gratis audiotour.

Meer informatie op www.cromhouthuis.nl   Museum & Galerie