UITRUBRIEKEN
Voorpagina
Dagtips
Uit eten
Theaters
Evenementen
Wandelen
Uit-winkelen
Museum & Galerie
Vakanties
Festivals
Dierentuinen
Dance-party's
Concerten
Beurzen
Attractieparken
Bioscopen
LINKS
CONTACT
DISCLAIMER
Bewonder de Oude Moestuin in Brakel
De Oude Moestuin is een ideale plek om met je (klein)kinderen een middagje door te brengen.
De Oude Moestuin is een ideale plek om met je (klein)kinderen een middagje door te brengen.


De Oude Moestuin in Brakel is vanaf 15 april weer regelmatig open voor publiek. In de Oude Moestuin op landgoed Brakel groeien zon 2.000 soorten planten, waaronder kruiden, inheemse planten en vele kuipplanten. Een groot gedeelte hiervan is zeldzaam. Deze soortenpracht kan men bewonderen tijdens de open middagen die Geldersch Landschap & Kasteelen in 2018 weer organiseert. Vrijwilligersechtpaar Ermstrang, die de tuin onderhoudt, is dan aanwezig om toelichting te geven en vragen te beantwoorden. Ook worden zaden verkocht van diverse planten uit de tuin.

De gedeeltelijk ommuurde moestuin op de oude voorburcht is oorspronkelijk in 1768 aangelegd en in 1981-1982 gerestaureerd. De ligging van de tuin is prachtig te midden van de hoge bomen van het park. Langs de oude tuinmuren zijn allerlei klimplanten te vinden.

OUDE POMP

Centraal in de tuin staat een put met oude pomp, onder een berceau met afdak. Het geheel is begroeid met wilde kamperfoelie, bosrank en kiwi. In de kas staan onder meer 75 verschillende soorten tomaten. Achter de kas ligt een veenmoerasje. Blikvanger is de bananenboom, die rond juli/augustus prachtig in bloei staat.

HISTORIE

De plaats van wat nu de Oude Moestuin is, was vroeger een gedeelte van het kasteel. De tuin is in 1768 aangelegd, gelijktijdig met de bouw van wat nu huis Brakel is en deed dienst als moestuin. In de tuin stond een oranjerie, die in de wintermaanden de oranjeboompjes herbergde. De oranjeboompjes dienden als aankleding van huis Brakel. Nu staat er een kas op de plek van de voormalige oranjerie.

GERESTAUREERD

Geldersch Landschap & Kasteelen kocht het landgoed in 1972 van de familie Van Dam van Brakel en in 1981/82 is de tuin geheel gerestaureerd. Hiermee heeft de Oude Moestuin weer haar vroegere functie teruggekregen. Geldersch Landschap & Kasteelen beheert natuurterreinen, kastelen en landgoederen.

DE TUIN BEZOEKEN

In 2018 opent de Oude Moestuin haar poorten op zondag 15 april, 6 en 20 mei, 3 en 17 juni, 1 en 15 juli, 5 en 19 augustus, 2 september 2018, wederom van 13-17 uur. Tijd: 13.00-17.00 uur. Entree: gratis. Buiten deze dagen is de tuin ook voor groepen op afspraak te bezoeken.

De Oude Moestuin ligt achter Huis Brakel aan de Dwarssteeg 1, 5306 BC Brakel. I

Meer informatie op www.glk.nl
  Dagtips