UITRUBRIEKEN
Voorpagina
Dagtips
Uit eten
Evenementen
Wandelen
Uit-winkelen
Museum & Galerie
Vakanties
Dierentuinen
Dance-party's
Concerten
Beurzen
Attractieparken
Bioscopen
LINKS
CONTACT
DISCLAIMER
Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam presenteert Anne Hardy
Werk van Ann Hardy.
Werk van Ann Hardy.

De Britse kunstenaar Anne Hardy presenteert van 10 februari tot en met 27 mei een site-specifiek FIELD werk in Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, als onderdeel van de Sensory Spaces serie. Anne Hardy maakt grootschalige installaties waarin objecten, licht, kleur en geluid samenkomen en een eigen leven lijken te leiden. Ze nodigt bezoekers uit deze 'voelende ruimte' te betreden en te ervaren hoe het werk om hen heen langzaam verandert. Dingen kunnen wel echt en herkenbaar lijken, maar alles voelt nét een beetje anders.

Een felgroene ruimte, gevolgd door een knalroze ruimte met ronddraaiende bureauventilatoren, gordijnen van videotape, lege bierblikjes, slagroompatronen, ballen, twijgen en een gekantelde wand: de geënsceneerde en denkbeeldige omgevingen die Anne Hardy creëert, gaan een zeer directe relatie aan met bezoekers.

ZINTUIGEN

Aangeduid als 'FIELD' werken, zijn ze deels architectonisch, deels organisch en hun zorgvuldig gecreëerde audioscore en licht bewegen en veranderen in de tijd. Bezoekers worden opgenomen in het kunstwerk en vervolgens aangesproken op al hun zintuigen. Dat begint al bij het betreden van haar 'walk-in' werken, waarbij de bezoeker wordt verzocht zijn schoenen uit te trekken. Hardy moedigt een meer sensitieve beleving van het werk aan en hoopt de bezoeker ontvankelijk te maken voor nieuwe ervaringen.

VERTROUWD EN VREEMD

De materialen, objecten en geluiden die Anne Hardy verzamelt voor haar FIELD werken vindt ze vaak op straat; spullen die zijn afgedankt of weggegooid en hun oorspronkelijke functie hebben verloren. Volgens Hardy zijn ze daarmee op een of andere manier vrij van taal en orde en geschikt voor nieuwe gebruiken en gedachten. Ze zijn wezenlijk 'ambigu' geworden, in de zin dat ze de mogelijkheid in zich dragen om twee of meer ideeën tegelijk te bevatten. Hardy denkt op dezelfde manier na over ruimte en heeft een inventaris van plaatsen die dit gevoel ook hebben: straathoeken, een lege gang of een stukje land tussen twee wegen. Het zijn plekken die zowel vertrouwd als vreemd zijn, die zweven tussen het feitelijke en het verbeelde.
Precies deze ambiguteit weet de kunstenaar ook te vatten in haar FIELD werken. Ze hebben iets magisch - iets dat je moet ervaren, maar dat tegelijkertijd moeilijk in woorden te vatten is. In Hardy's eigen woorden maken ze ons bewust van 'de glibberige aard van onze perceptie van de wereld'.

SENSORY SPACES

Voor Sensory Spaces 13 maakt Anne Hardy een nieuw FIELD werk. Sensory Spaces is een reeks solotentoonstellingen in de Willem van der Vorm Galerij, de gratis toegankelijke tentoonstellingsruimte in het entreegebied van het museum. Voor iedere editie wordt één kunstenaar gevraagd om de eigenschappen van de ruimte op een verrassende manier naar zijn of haar hand te zetten. Het nieuwe werk van Anne Hardy, vormt het dertiende deel van de Sensory Spaces serie. Gastcurator voor deze tentoonstelling in Museum Boijmans Van Beuningen is Nina Folkersma.

Sensory Spaces 13: Anne Hardy is onderdeel van het programma van Art Rotterdam 2018.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Adres Museum Boijmans Van Beuningen: Museumpark 18-20, Rotterdam.

Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur

Toegangsprijs: 17,50 euro, jongeren t/m 18 jaar gratis toegang.

  Museum & Galerie