UITRUBRIEKEN
Voorpagina
Dagtips
Uit eten
Theaters
Uit-winkelen
Museum & Galerie
Vakanties
Festivals
Dierentuinen
Dance-party's
Concerten
Beurzen
Attractieparken
LINKS
CONTACT
DISCLAIMER
 
Familiecollege over Belle van Zuylen
Belle van Zuylen was een moderne feministe.
Belle van Zuylen was een moderne feministe.


Op zondag 25 februari vindt in Slot Zuylen in Oud Zuylen een familiecollege plaats over Belle van Zuylen (1740-1805), die opgroeide op het slot. Ze was markant, slim, humoristisch en ook wel een beetje opstandig. De achttiende-eeuwse schrijfster was bovenal gezegend met een vlotte pen en een heel scherpe blik op de wereld.

Tijdens het familiecollege In Belle's voetsporen neemt Belle-fanaat en meesterverteller Gert van Schuppen jong en oud(er) mee naar de achttiende eeuw, naar het dagelijkse leven van Belle in Slot Zuylen. Na zijn levendige vertelling, bezoek je met een gids de kamers waar Belle de eerste dertig jaar van haar leven doorbracht. Loop over dezelfde planken als Belle! Meer dichtbij kan ze niet komen.

LIEFDESVERHAAL

'Alles wat je over Zuylen vertelt raakt me meer dan ik kan uitdrukken. Ik kan er niet zonder vertedering aan terugdenken', schreef Belle in april 1800 over haar geliefde ouderlijk huis. Belle werd in 1740 in Slot Zuylen geboren als Isabella Agneta Elisabeth van Tuyll van Serooskerken. Zij was een heel intelligente vrouw, die veel interesses en talenten bezat. Geschiedenis, politiek, literatuur, muziek en kunst. Maar ook leerde ze wis- en natuurkunde en dat was toen heel bijzonder voor een meisje. Belle zette zich vaker af tegen haar tijd en haar familie. Zo schreef ze stiekem een liefdesverhaal over de vastgeroeste gewoontes in het adellijke leven, een boekje dat haar vader vervolgens liet vernietigen.

ALS EEN MODERNE FEMINISTE

Belle's vooruitstrevende ideeën zijn ook nu nog heel actueel. Ze vroeg ooit een heer ten dans, ongekend voor die tijd. En toen Belle een huwelijksaanzoek kreeg antwoordde ze, als een moderne feministe: "ik heb geen talent voor ondergeschiktheid". Dit soort opmerkingen zijn tijdloos. Hoe zie jij de liefde? Hoe zouden mannen en vrouwen met elkaar moeten omgaan? Gert neemt je mee naar het verleden, maar plaatst Belle tegelijk midden in het heden. Een boeiend verhaal om 's avonds aan de eettafel nog verder over te praten.

ALGEMENE INFORMATIE

Entreeprijs: €15,00 per persoon (familiecollege + aansluitende rondleiding). Voor museumkaarthouders geldt een gereduceerd tarief van €12,50 (familiecollege + aansluitende rondleiding). Het college is met name geschikt voor kinderen van 7-12 jaar en hun ouders/verzorgers. Opa's/oma's of ooms en tantes zijn natuurlijk ook welkom. Het familiecollege start om 14.00u.

Verzamelen om 13:45 uur verzamelen in Museumcafé. Start lezing in kasteel: 14.00 uur.

Tickets: Reserveren is noodzakelijk. Via 0302440255, www.slotzuylen.nl of info@slotzuylen.nl

Bereikbaarheid: Vanuit Utrecht en Maarssen is Slot Zuylen ook bereikbaar met bus 5. Uitstappen halte Oud Zuilen, waarna ca. 10 minuten lopen

Toegankelijkheid: Het museum is helaas niet toegankelijk voor rolstoelen. Het museumcafé is wel toegankelijk.

Adres Slot Zuylen: Tournooiveld 1, 3611AS Oud Zuilen

Meer informatie op www.slotzuylen.nl   Dagtips