UITRUBRIEKEN
Voorpagina
Dagtips
Uit eten
Theaters
Evenementen
Wandelen
Uit-winkelen
Museum & Galerie
Vakanties
Festivals
Dierentuinen
Dance-party's
Concerten
Attractieparken
Bioscopen
LINKS
CONTACT
DISCLAIMER
Zestigste winnaar World Press Photo 2018 te zien in De Nieuwe Kerk
De winnende foto van de World Press Photo.
De winnende foto van de World Press Photo.

In De Nieuwe Kerk Amsterdam is t/m 22 juli 2018 de tentoonstelling van de World Press Photo 2018 te zien. Hiermee beleeft de lange wereldtour van de expositie van de internationale persfotowedstrijd in de Nieuwe Kerk zijn première. De World Press Photo of the Year, de zestigste sinds het begin van de wedstrijd in 1955, is Venezuela Crisis van Ronaldo Schemidt. De foto is gemaakt tijdens een uit de hand gelopen protestactie tegen president Nicolás Maduro in Caracas in Venezuela.

Deze en ruim 160 andere indrukwekkende persfotos van 42 fotografen uit 22 landen zijn in de tentoonstelling te zien, net als de winnaars in de Digital Storytelling Contest. Alle jaarwinnaars vanaf het begin van de wedstijd in 1955 zijn samengebracht op een grote overzichtswand in de tentoonstelling. World Press Photo 2018 is dagelijks in De Nieuwe Kerk Amsterdam te zien van 10 tot 18 uur. Gesloten op 27 april, 3 en 4 mei en korter open op 25 en 26 april en 5 mei.

NEDERLANDSE WINNAARS

Dit jaar hebben twee Nederlandse inzendingen een eerste prijs gekregen. In de categorie Milieu verhalen kreeg Kadir van Lohuizen de eerste prijs met zijn project Wasteland. Hij fotografeerde op een stortplaats in Lagos in Nigeria, waar dagelijks meer dan 3.000 ton afval arriveert. Hier leven duizenden mensen, zoekend naar afval voor hergebruik.

Carla Kogelman kreeg in de categorie Langetermijn-projecten de eerste prijs voor Ich Bin Waldviertel, waarin zij sinds 2012 de zusjes Hannah and Alena jaarlijks fotografeert in Merkenbrechts, een klein bio-energiedorp in Oostenrijk, waar zij opgroeien.

DIGITAL STORYTELLING CONTEST

Een van de winnaars in de Digital Storytelling Contest is Under a Cracked Sky, onderdeel van The Antarctica Series van The New York Times, vier virtual reality-films over wetenschappers in Antarctica. Hoe verhalen geregistreerd worden en hoe we ze tot ons nemen, is door digitale technologieën en internet sterk veranderd. De Digital Storytelling Contest van World Press Photo beloont de beste vormen van visuele journalistiek die met digitale middelen zijn gemaakt. Ze zijn in de tentoonstelling te zien op touchscreens en grote schermen.

AUDIOTOUR

Dit jaar opnieuw nemen fotografen en visueel journalisten de bezoeker mee achter de schermen en vertellen hun persoonlijke verhaal met het hoe en waarom van hun winnende foto(s). De audiotour is inbegrepen in de ticketprijs.

NIEUW: RONDLEIDINGEN IN NGT

Samen met acht andere Amsterdamse museale instellingen heeft De Nieuwe Kerk zich aangesloten bij het project Musea in Gebaren, dat als doel heeft om kunst en cultuur toegankelijk te maken voor doven en slechthorenden. Tijdens World Press Photo 2018 wordt er elke maand een rondleiding georganiseerd in Nederlandse Gebarentaal (NGT). Info via nieuwekerk.nl/agenda.

De Nieuwe Kerk ligt aan de Dam in Amsterdam.

  Evenementen