UITRUBRIEKEN
Voorpagina
Dagtips
Uit eten
Theaters
Evenementen
Museum & Galerie
Vakanties
Festivals
Dierentuinen
Dance-party's
Concerten
Circus
Campings
Beurzen
Attractieparken
Bioscopen
LINKS
CONTACT
DISCLAIMER
Expositie Zwarte Piet in spotprenten in Museum van de 20e Eeuw
Sinterklaas Joseph Luns brengt Zwarte Piet Nieuw Guinea in veiligheid. Spotprent van Opland in de Volkskrant van 29 november 1969.
Sinterklaas Joseph Luns brengt Zwarte Piet Nieuw Guinea in veiligheid. Spotprent van Opland in de Volkskrant van 29 november 1969.

Al zon 150 jaar worden Sinterklaas en Zwarte Piet in spotprenten afgebeeld. Voor het Museum van de 20e Eeuw in Hoorn reden om te laten zien hoe met name Zwarte Piet werd gebruikt en afgebeeld in spotprenten en cartoons. De expositie Zwarte Piet in spotprenten is van 4 november t/m 6 december te zien.

Jan de Bas onderzocht duizenden edities van meer dan honderd verschillende bladen en kranten en schreef er het boek Kom maar binnen. Zwarte Piet in spotprenten 1871 2017 over, Daarin stelt hij zich onder andere de volgende vragen. Waar gingen de prenten over? Welke rol speelde Zwarte Piet op de prenten? Werd Zwarte Piet stereotiep weergegeven? Welke invloed had de zwartepietendiscussie aan het begin van de 21e eeuw op de zwartepietenprent? De expositie geeft een mooi overzicht van zijn bevindingen en toont een selectie uit 150 jaar spotprenten van Zwarte Piet.

VAN DIVERSE TEKENAARS

In het boek staan prenten van onder andere Albert Hahn sr., Leo Jordaan, Opland, Fritz Berendt, Tom Janssen, Hein de Kort, Berend Vonk en Len Munnik. Het boek is in de MuseumShop van het Museum van de 20e Eeuw te koop voor € 27,-

Politieke figuren als Luns, Lubber, Kok en Van Agt werden in de vorige eeuw veelvuldig als Sinterklaas of zijn hulpje afgebeeld. Maar ook Hitler en Mussolini haalden als piet of heiligman in spotprenten de kranten of tijdschriften. Bezuinigingen, politieke omwentelingen, maatschappelijke discussies, waren allemaal goed voor een cartoon rond het Sinterklaas-thema.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Openingstijden Museum van de 20e Eeuw: maandag t/m vrijdag van 10-17 uur, zaterdag en zondag van 12-17 uur.

Adres: Krententuin 24 in Hoorn

  Museum & Galerie