UITRUBRIEKEN
Voorpagina
Dagtips
Uit eten
Theaters
Evenementen
Wandelen
Uit-winkelen
Museum & Galerie
Vakanties
Festivals
Educatief
Dierentuinen
Concerten
Campings
Beurzen
Attractieparken
LINKS
CONTACT
DISCLAIMER
De zee terug in de Oude Kerk in Amsterdam
Sarah van Sonsbeeck brengt de zee terug naar de Oude Kerk.
Sarah van Sonsbeeck brengt de zee terug naar de Oude Kerk.


Van oorsprong was de Oude Kerk een havenkerk van waaruit schepen werden gedoopt, waar gebeden werd voor een behouden thuiskomst en talrijke zeelieden en zeehelden een laatste rustplaats vonden. Met dit gegeven als leidmotief brengt Sarah van Sonsbeeck van 19 mei tot 17 september de zee terug in de Oude Kerk.

Wat verbindt de geschiedenis van de Oude Kerk in Amsterdam met het actuele vraagstuk van migratie? Deze vraag bracht kunstenaar Sarah van Sonsbeeck op de verweving van de Oude Kerk met de zee. Vroeger was de kerk niet alleen een van de weinige publieke, overdekte plekken waar zeilen en netten konden worden hersteld en zeehelden begraven werden.

HET SCHIP

Ook werd het tongewelf met scheepstimmertechnieken vervaardigd als een omgekeerde romp van een boot. Traditioneel heet het middengedeelte van het gebouw dan ook niet voor niets het schip. In de kerk zijn bovendien fragmenten van beschilderingen te vinden, die ook op zeemanstatoeages voorkwamen. Met deze tentoonstelling doet de zee opnieuw zijn intrede in de kerk, om de bezoeker tot nadenken te stemmen over de vroegere én huidige betekenis van het monumentale gebouw.

REDDINGSDEKENS

In 2012 maakte Van Sonsbeeck haar Anti Drone Tent uit reddingsdekens, een materiaal gebruikt om het lichaam warm te houden en waaronder men onzichtbaar wordt voor drones. De actualiteit rondom vluchtelingen heeft de betekenis van de gouden Mylar deken beduidend veranderd. Regelmatig tonen mediabeelden vluchtelingen verpakt in goud, als geabstraheerde vormen, na een verschrikkelijke overtocht op zee. Het is dit gouden, beschermende materiaal, zowel opzichtig als flinterdun, waarop Van Sonsbeeck reflecteert in de Oude Kerk, een eeuwenoud gebouw dat van origine ook bescherming en behuizing biedt.

SARAH VAN SONSBEECK

Sarah van Sonsbeeck (1976) studeerde architectuur aan de TU Delft (MA) en deed een bachelor visuele kunst aan de Gerrit Rietveld Academie. Van 2008 tot 2009 was ze een van de residenten van de Rijksacademie van Beeldende Kunsten te Amsterdam. Haar werk was onder andere te zien in galerie Annet Gelink, Amsterdam (2017 & 2013); de Nederlandsche Bank, Amsterdam (2013); Boijmans van Beuningen, Rotterdam (2013); Van Abbemuseum, Eindhoven (2012); Museum Abteiberg, Mönchengladbach (2011); De Paviljoens, Almere (2009) en het Stedelijk Museum in Amsterdam (2009).

OUDSTE GEBOUW VAN AMSTERDAM

De Oude Kerk is het oudste gebouw van Amsterdam, midden in het beroemde, historische centrum van Amsterdam, de Wallen. Op deze plek staat sinds 2013 hedendaagse kunst centraal in een doorlopend programma van monumentale, site-specifieke tentoonstellingen. De Oude Kerk legt in haar programma verbindingen tussen erfgoed en kunst, verleden en heden, en biedt zo gelegenheid tot contemplatie en verwondering. Zij toont hedendaagse kunst die een relatie aangaat met de cultuurhistorische waarden en (vermeende) betekenissen van de Oude Kerk.

PRAKTISCHE INFORMATIE

De tentoonstelling duurt van19 mei t/m 17 september 2017

De Oude Kerk ligt aan het Oudekerksplein (de Wallen) in Amsterdam

Entreeprijs: 10 euro (Museumkaart, ICOM card, I Amsterdam City card, stadspas vrij entree)

Openingstijden: 364 dagen per jaar dagelijks van 10 18 uur, m.u.v. zondag 13 17:30 uur

Dit project is mede mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

  Museum & Galerie