UITRUBRIEKEN
Voorpagina
Dagtips
Uit eten
Theaters
Evenementen
Wandelen
Uit-winkelen
Museum & Galerie
Vakanties
Festivals
Educatief
Dierentuinen
Concerten
Campings
Beurzen
Attractieparken
LINKS
CONTACT
DISCLAIMER
Marjolijn van den Assem exposeert in het Chabot Museum
Werk van Marjolijn van den Assem uit de serie Kruid noch struik.
Werk van Marjolijn van den Assem uit de serie Kruid noch struik.


Van 20 juni t/m 8 oktober presenteert het Chabot Museum belangrijke momenten uit de oeuvres van Marjolijn van den Assem (Rotterdam, 1947) en Henk Chabot (1894-1949), die vanuit de intense blik van de kunstenaar met elkaar in relatie worden gebracht. Net als Chabot werkt Van den Assem ook ter plekke - in de natuur - als basis voor het kijken" en als "training voor de hand". Daar volgt ze de vaart van het water en snelheid van wolken met potlood, inkt en verf. Voor beide kunstenaars is de herinnering aan het weerbarstig landschap een leidraad en houvast.

Marjolijn van den Assem: Het eigenzinnige en hardnekkige in de schilderijen van Chabot gaven me steeds opnieuw stof tot nadenken. Ik las zijn handschrift, herkende het doorgewinterde en de jubel, en voelde mij thuis.
INSPIRATIE
Marjolijn van den Assem werkt al tientallen jaren aan een consistent oeuvre. Met grote vastberadenheid volgt zij haar onderzoekende geest. Zij weet dit om te zetten in aansprekende schilderijen, tekeningen en ruimtelijk werk. Haar inspiratie komt uit de literatuur, de filosofie (Friedrich Nietzsche), de natuur. Direct en zintuiglijk identificeert zij zich met haar themas. Haar studie van ruim 30 jaar van het werk van Nietzsche, tevens één van haar inspiratiebronnen, heeft geresulteerd in waardering, ook op dit vlak. Haar werk is door verschillende Nederlandse musea aangekocht en in belangrijke privé- en bedrijfscollecties vertegenwoordigd.
UIT EIGEN ARCHIEF
Bij het samenstellen van de tentoonstelling is bewust gekozen voor werken uit het eigen archief van Marjolijn van den Assem; de verborgen werken die al langere tijd verblijven in eigen atelier, huis en opslag en die als vaak regelrechte verrassingen werden (her)ontdekt. Werken die bij wijze van spreken al leken voorbestemd voor de presentatie, die een overzicht wil geven van belangrijke artistieke momenten in een inmiddels lang en rijp kunstenaarsleven. Werken ook die de kunstenaar graag nog om zich heen houdt als trofeeën, die als samenballing en uitkomst van een proces kunnen worden gezien en die wellicht mede om die reden, meestal nog niet eerder zijn getoond.
LIEVELINGSMUSEUM
Nu zijn deze werken samen te zien in wat Marjolijn van den Assem haar lievelingsmuseum noemt; het intieme Chabot Museum met zijn open en heldere ruimten, centraal gelegen in de stad waar zij woont en werkt. Een passende plek voor de kunstwerken, die zo krachtig uitdrukking geven aan tijdloze bezieling, de artistieke geestdrift en de schilderkunstige vindingrijkheid van deze kunstenaars.
LUXE EDITIE
Bij de tentoonstelling verschijnt een luxe editie van een Cahier met een origineel werk uit de serie Kruid noch struik (2016, o.i. inkt en oliepastel op museumkarton 30 x 23 cm) van Marjolijn van den Assem. Kostn € 450,- / € 500,- ingelijst (met museumglas). Reserveren: mail@chabotmuseum.nl of
PRAKTISCHE INFORMATIE
Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag van 11.00-16.30 uur, op zaterdag van 11.00-17.00 uur en zondag van 12.00-17.00 uur.
Adres Chabot Museum: Museumpark 11, 3015 CB Rotterdam010-4363713

Meer informatie op www.chabotmuseum.nl


  Museum & Galerie