UITRUBRIEKEN
Voorpagina
Dagtips
Uit eten
Theaters
Evenementen
Wandelen
Museum & Galerie
Vakanties
Festivals
Dierentuinen
Dance-party's
Concerten
Circus
Campings
Attractieparken
Bioscopen
LINKS
CONTACT
DISCLAIMER
Powervrouwen laten zich zien in Oss
Erwin Olavs powervrouw Maxima.
Erwin Olavs powervrouw Maxima.

Museum Jan Cunen in Oss staat tot en met 14 januari 2018 in het teken van powervrouwen! Het museum presenteert maar liefst vier tentoonstellingen waarin de vrouw centraal staat: krachtig en inspirerend. Met 'Vrouwen van Oranje' brengt Museum Jan Cunen voor het eerst 50 portretten van vijf Nederlandse koninginnen samen. Daarnaast zijn fotos van Micky Hoogendijk en sculpturen van Margot Homan te zien alsmede de presentatie 'De pil van Oss!'.

De uiteenlopende exposities hebben één overeenkomst: de vrouwelijke identiteit. In 'Vrouwen van Oranje' gaat het over ontmoetingen tussen koninginnen en kunstenaars: over hoe de vorstin zichzelf wil presenteren en over hoe de kunstenaar haar ziet. Micky Hoogendijk brengt in haar fotos van de vrouw haar sensibiliteit en tegelijkertijd haar sterkte naar voren. De sculpturen van Margot Homan tonen eenzelfde combinatie van kwetsbaarheid en kracht. In het verhaal van de pil gaat het over het zelfbeschikkingsrecht van de vrouw.


VROUWEN VAN ORANJE PORTRETTEN VAN VIJF KONINGINNEN
Circa 50 monumentale en intieme portretten van de Nederlandse vorstinnen Emma, Wilhelmina, Juliana, Beatrix en Máxima vertellen het verhaal van vijf krachtige vrouwen die inspireren, richting geven en verbinden. Tegelijkertijd geeft deze portrettengalerij een kunsthistorisch overzicht van de late negentiende eeuw tot nu. Van Jan Toorops tekening van Emma en Wilhelminas beeltenis door Charlotte van Pallandt via Julianas portret door Sierk Schröder en Andy Warhols schilderij van Beatrix tot fotos van Máxima door Erwin Olaf. Ook wordt Máximas inhuldigingsjurk van de hand van Jan Taminiau getoond. De diverse bruiklenen zijn onder meer afkomstig van de Stichting Historische Verzamelingen van het Huis Oranje-Nassau, Paleis Het Loo en het Rijksmuseum.

NAAKTE EMOTIE FOTOGRAAF MICKY HOOGENDIJK

Micky Hoogendijks werk is meer dan alleen fotografie. De gelaagdheid in haar magische fotos geeft diepgang: "Ik voer zowel mezelf, als mijn onderwerpen mee op een provocerende reis, met fundamentele vragen over het leven en ons bestaan tot gevolg", zo zegt de vanuit Los Angeles werkzame Hoogendijk. Na een carrière als model en actrice vond zij in de fotografie haar bestemming. In haar vrouwbeeld geeft ze ook zichzelf bloot: haar persoonlijke kracht en kwetsbaarheid komen er in samen. Micky Hoogendijk is de vrouw die zij fotografeert.

ICONISCH SCULPTUREN VAN MARGOT HOMAN

De van origine Osse beeldhouwster en ver over de landsgrenzen bekende Margot Homan brengt met de expositie 'Iconisch' bronzen en marmeren vrouwengestalten naar Museum Jan Cunen. Haar beelden ogen klassiek en verleidden de beroemde kunsthistoricus Sir Ernst Gombrich ooit tot de uitspraak: "Het is werkelijk een troost dat een dergelijk meesterschap nog bestaat." Homan weet de vrouw op iconische wijze neer te zetten: universeel en gedealiseerd, waardoor er een bovenmenselijke sfeer rond haar beelden hangt.

DE PIL VAN OSS!

De presentatie over de pil vertelt over de betekenis van de anticonceptiepil voor de vrouw. Wat voor velen onbekend is, is dat deze in 1962 in Oss werd gentroduceerd door Organon, het huidige MSD. De pil is van enorme invloed geweest op het onafhankelijkheidsstreven, het zelfbewustzijn en de ontwikkeling van de vrouw. Werd het zelfbeschikkingsrecht van de vrouw in Oss geboren?

MUSEUM JAN CUNEN

Museum Jan Cunen is een inspirerende ontmoetingsplek, een plaats van schoonheid, verbeelding en creativiteit. De parel van Oss, waar regionale, nationale en internationale verhalen van beeldende kunst, cultuur en lokale geschiedenis samengaan, toegankelijk en beleefbaar worden. Kom, kijk en laat je verwonderen!

Adres: Molenstraat 65, 5341 GC Oss

  Museum & Galerie