UITRUBRIEKEN
Voorpagina
Dagtips
Uit eten
Theaters
Evenementen
Wandelen
Uit-winkelen
Museum & Galerie
Vakanties
Festivals
Educatief
Dierentuinen
Concerten
Campings
Beurzen
Attractieparken
Bioscopen
LINKS
CONTACT
DISCLAIMER
Museum Schokland toont PolderPioniers
Twee van de polder-pioniers, gefotografeerd door Jarno Kraayvanger.
Twee van de polder-pioniers, gefotografeerd door Jarno Kraayvanger.


Dit jaar is het 75 jaar geleden dat de Noordoostpolder is drooggevallen. Na de drooglegging kwamen duizenden jonge mannen werken aan de ontginning van ruim 48.000 hectare nieuw land. Aan de vooravond van het officiële moment van drooglegging presenteert Museum Schokland een bijzondere foto expositie, in samenwerking met fotograaf en derde generatie pionier Jarno Kraayvanger. De indringende portretten vormen een eerbetoon aan al die polderwerkers die destijds met eigen handen de Noordoostpolder hebben vormgegeven. De expositie is te bezichtigen tot en met 12 november.

In de eindeloze vlakte groeven de polderpioniers duizenden kilometers sloten en greppels. Een enorm karwei onder soms barre omstandigheden. Er werdn boerderijen en dorpen gebouwd. Vrouwen namen voortvarend de opbouw van de nieuwe samenleving ter hand. Er was in die eerste jaren vrijwel niets. Alles moest letterlijk vanaf de bodem worden opgebouwd.

DERDE GENERATIE

Vakfotograaf Jarno Kraayvanger is geboren in één van de typische polderboerderijen. Als derde generatie pionier raakte hij gefascineerd door zijn bijzondere achtergrond en de prestaties van polderpioniers van het eerste uur. Hij besluit, decennia na dato, deze mensen alsnog een gezicht te geven en voor het nageslacht te bewaren. Daar is enige haast bij geboden. Veel pioniers zijn inmiddels overleden. De jongste pionier die Kraayvanger heeft gefotografeerd is 88 jaar, de oudste 97 jaar. Het resultaat is een serie indringende portretten van markante mensen met een eigen verhaal.

HISTORISCHE FOTOS

Naast de portretserie toont Museum Schokland ook een aantal historische fotos uit de pioniersperiode. Deze privécollecties zijn in de loop der jaren door pioniers aan het museum geschonken. De meeste fotos zijn nog niet eerder geëxposeerd.

ACHTDUIZEND JAAR GELEDEN

Museum Schokland is een museum over het ontstaan en vergaan van het eiland. Hoewel de Noordoostpolder nog maar 75 jaar droog is, toont het museum sporen van bewoning van ver daarvoor, ruim 8.000 jaar geleden. Het museum ligt op de Middelbuurt, één van de middeleeuwse terpen op het voormalig eiland. In 1995 is het voormalig eiland Schokland met omgeving geplaatst op de prestigieuze Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het staat symbool voor Nederland en de relatie met en de strijd tegen het water.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Museum Schokland is t/m oktober geopend van dinsdag t/m zondag van 11.00-17.00 uur, daarna op vrijdag, zaterdag en zondag van 11.00-17.00 uur.

Adres Museum Schokland: Middelbuurt 3, 8319 AB Schokland.

Meer informatie op www.museumschokland.nl   Museum & Galerie