UITRUBRIEKEN
Voorpagina
Dagtips
Uit eten
Theaters
Evenementen
Wandelen
Museum & Galerie
Vakanties
Festivals
Dierentuinen
Dance-party's
Concerten
Circus
Campings
Attractieparken
Bioscopen
LINKS
CONTACT
DISCLAIMER
ENTEREN! Piraten in West-Friesland
Kasteel Radboud biedt vele mogelijkheden om je te vermaken. Foto Rianne Noordegraaf
Kasteel Radboud biedt vele mogelijkheden om je te vermaken. Foto Rianne Noordegraaf

Van 22 april tot en met 8 januari is in Kasteel Radboud in Medemblik een tentoonstelling te zien over piraten in West-Friesland. Er komen vier personages aan bod die banden met West-Friesland hadden en in allerlei varianten een piratenleven leidden. Verschillende aspecten van het piratenleven worden toegelicht en ook het verschil tussen kapers en piraten komt aan bod. De grote én kleine bezoeker mag meedoen met een aantal activiteiten, die horen bij het piratenleven op zee. Voor de kinderen is er een speciale speurtocht ontwikkeld waarmee ze met een heuse schatkaart in het kasteel op zoek gaan naar de Schat!

In de tentoonstelling vindt u de beroemde Friese piraat (of vrijheidsstrijder?) Grote Pier, die dit jaar precies 500 jaar geleden aan wal kwam met zijn bende, de Arumer Hoop, om te roven en moorden in West-Friesland. Het pronkstuk van de tentoonstelling is een levensechte replica van het Zwaard van Grote Pier, dat 2 meter 13 centimeter meet, nét zo lang als de eigenaar!Ook Diederik van Sonooy komt aan bod; de beroemde watergeus die tegen de Spanjaarden streed in de Tachtigjarige Oorlog. Diederik fungeerde enige tijd als kastelein van kasteel Radboud.

CLAES COMPAEN

De derde is Claes Compaen uit Oostzaan, een kaper die piraat werd en zijn schip in Medemblik bestelde: zijn piratenleven werd gekenmerkt door de slimme trucjes waarmee hij zijn buit veroverde. Als laatste vertellen we het verhaal van Dirk de Veenboer uit Hoorn, alias Suleyman Reis, een Hollandse piraat die zich aansloot bij de Barbarijse piraten in de Middellandse Zee.

Naast deze verhalen over bekende piraten komen ook allerlei thema's uit het piratenleven aan bod: hoe was het leven aan boord, wat werd er gegeten, welke wapens werden gebruikt en hoe zit het nou eigenlijk met die fameuze piratencode? Dus kom aan boord en leef het piratenleven mee!

GROTE PIER JAAR

De opening van de tentoonstelling dient als startschot voor het Grote Pier jaar in Medemblik, waarvan het kasteel de spil vormt. Zo staat het Middeleeuws Festijn van 24 en 25 juni geheel in het teken van Grote Pier, inclusief aanval op het kasteel en wordt er door het Westfries Genootschap i.s.m. het Westfries Archief een speciale Grote Pier fietsroute ontwikkeld.

PRAKTISCHE IN FORMATIE

ENTEREN! Piraten in West-Friesland

Van 22 april 2017 t/m 8 januari 2018

Entree volwassenen: € 6,-

Entree kinderen t/m 12 jaar: € 4,-

Museumkaart: gratis

Voor informatie over de openingstijden zie www.kasteelradboud.nl   Museum & Galerie