UITRUBRIEKEN
Voorpagina
Dagtips
Uit eten
Theaters
Evenementen
Wandelen
Museum & Galerie
Vakanties
Festivals
Dierentuinen
Dance-party's
Concerten
Circus
Campings
Attractieparken
Bioscopen
LINKS
CONTACT
DISCLAIMER
Oog voor vijftig jaar Lelystad in Nieuw Land
 Drukte in het stadscentrum van Lelystad. Bronvermelding: Nieuw Land Erfgoedcentrum, collectie Jan Blom
Drukte in het stadscentrum van Lelystad. Bronvermelding: Nieuw Land Erfgoedcentrum, collectie Jan Blom


Op 28 september 2017 is het precies 50 jaar geleden dat de eerste inwoners naar Lelystad kwamen. De stad moest vanaf het begin worden opgebouwd: een nieuwe samenleving ontstond. Het is bijna niet voor te stellen wat dit betekende voor de mensen die zich hier vestigden. Fotografen Henk Hutten en Jan Blom hebben deze bijzondere periode vastgelegd. Museum Nieuw Land in Lelystad laat in de tentoonstelling Oog voor Lelystad een selectie zien van hun verrassende en opvallende fotos. De tentoonstelling is vanaf 21 juni aanstaande te zien in Nieuw Land.

De ambities voor de stad waren groot: Lelystad moest uitgroeien tot een stad met 100.000 inwoners. Er waren vele eerste palen, officiële momenten en bijzondere mijlpalen. Hans Gruijters, in 1980 gestart als eerste burgemeester van Lelystad, gaf in deze context aan: Zolang er eerste palen geslagen worden, blijf ik burgemeester. Hij zou tot 1 juli 1996 aanblijven als burgemeester.
VOORUITSTREVEND
Lelystad was de plek waar voor die tijd zeer vooruitstrevende ontwikkelingen mogelijk waren. Zo was het eerste winkelcentrum van Lelystad, het Lelycentre, één van de eerste shopping malls van Nederland. Het tweede winkelcentrum, de Gordiaan, werd heel bijzonder. Er werden verhoogde paden voor voetgangers en fietsers aangelegd. De verscheidenheid aan straten en paden die elkaar op verschillende niveaus kruisten was uniek in de wereld.
VERENIGINGSLEVEN
En wat te denken van het grote verenigingsleven in de stad met oneindig veel sporten? Alles was mogelijk, als er vraag naar was. Zo werden er bijvoorbeeld kortebaandraverijen op de Zuigerplasdreef gehouden. Iets wat we ons nu niet meer kunnen voorstellen. De fotos van Henk Hutten en Jan Blom in Oog voor Lelystad bieden verrassende terugblikken op het verleden van Lelystad. De beelden zullen bij bezoekers een grote glimlach op het gezocht toveren. De tentoonstelling is tot en met 7 januari 2018 te zien in Nieuw Land.
HENK HUTTEN
Henk Hutten (1947) kwam in 1968 naar Lelystad als monteur voor het gasbedrijf GAMOG. Hij werd lid van de fotoclub en op 22 september 1968 begon hij ook fotos te maken voor de eerste krant van Lelystad: het Lelystadsblad. Met een onderbreking van vier jaar, bracht Henk Lelystad tot 1983 op zijn karakteristieke wijze in beeld.
JAN BLOM
Jan Blom (1942) trad in de voetsporen van Henk Hutten. Hij kwam in 1977 naar Lelystad en vestigde zich als zelfstandig fotograaf. Hij had zijn baan opgezegd als fotograaf bij t Sticht, destijds het grootste Nederlandse fotobureau. Hij ontwikkelde zich tot dé fotograaf van Lelystad. Jan Blom fotografeerde voor het Lelystads Dagblad, de Zuiderzeepost, het Flevoparool en voor de gemeente Lelystad. In 2001 verhuisde hij naar Zevenbergen. Hier overleed hij vorig jaar december 2016 op 74-jarige leeftijd.

In de fototentoonstelling zijn twee afleveringen van het geschiedenisprogramma van Omroep Flevoland Blik op Toen te zien. In deze afleveringen vertelt onder andere Henk Hutten over zijn werkzaamheden als fotograaf in het prille Lelystad
FEESTELIJK EVENEMENT
Nieuw Land houdt op 2 juli een feestelijk evenement ter ere van het 50-jarig bestaan van Lelystad. Tijdens deze middag zijn journalisten van de FlevoPost aanwezig om te vertellen over de themapagina 50 jaar Lelystad in de regionale krant, is Nieuw Land onderzoeker Henk Pruntel aanwezig om te vertellen over de tentoonstelling en laat conservator André Geurts bijzondere voorwerpen uit de Lelystadse historie zien.
PRAKTISCHE INFORMATIE
Openingstijden: zaterdag en zon- en feestdagen: 11.30 - 17.00 uur.
Nieuw Land is gesloten op 25 december, 1 januari en 27 april.
Het museum is rolstoeltoegankelijk.

Adres Nieuw Land: : Oostvaardersdijk 0113, 8242 PA Lelystad

Op 1 juli 2017 ontstaat officieel Erfgoedpark Batavialand, erfgoedpark der Lage Landen. Nieuw Land werkt samen met Bataviawerf en RCE-Scheepsarcheologie aan dit erfgoedpark. Kijk voor meer informatie over Nieuw Land op www.nieuwlanderfgoed.nl   Museum & Galerie