UITRUBRIEKEN
Voorpagina
Dagtips
Uit eten
Theaters
Evenementen
Wandelen
Uit-winkelen
Museum & Galerie
Vakanties
Festivals
Dierentuinen
Dance-party's
Concerten
Beurzen
Attractieparken
LINKS
CONTACT
DISCLAIMER
Grote componisten in Museum Speelklok
Haydn componeerde HobXIX 29 speciaal voor het Flötenuhr van Museum Speelklok.
Haydn componeerde HobXIX 29 speciaal voor het Flötenuhr van Museum Speelklok.


Conservator en musicoloog Marieke Lefeber laat iedere dinsdag in maart in Museum Speelklok in Utrecht livespel horen van grote componisten op de instrumenten uit de collectie van het museum. Luister onder andere naar composities van Mozart, Haydn, Händel en Prokofiev op mechanische muziekinstrumenten.

TECHNISCHE HOOGSTANDJES

Lefeber is musicoloog en zal tijdens de tour meer inzicht geven in de technische mogelijkheden om klinkende muziek te vangen vóór de tijd van opgenomen muziek. Door de uitvinding van de muziekcilinder was het voor componisten als Händel, Haydn, Mozart en Prokofiev mogelijk om hun werk vast te leggen en door te geven aan het nageslacht. Het gaat dan zowel om composities speciaal voor mechanische muziekinstrumenten als arrangementen van bestaande composities. In sommige gevallen stonden de componisten zo dicht bij het proces, dat ze zich hebben bemoeid met de exacte uitvoering van hun muziek! Zo is de compositie HOB. XIX: 29 van Haydn speciaal gecomponeerd voor het mechanische Flötenuhr van Museum Speelklok.

HAAT-LIEFDEVERHOUDING VAN MOZART

Niet alle componisten vonden het leuk om te componeren voor mechanische muziekinstrumenten. Zo is bekend dat Mozart niet graag werkte aan een bepaalde compositie voor een klein orgel, omdat de klank van de kleine, hoge pijpjes hem niet aanstond; grotere mechanische orgels spraken hem juist wel aan. Componeren voor dit type instrumenten had zeker voordelen. Zo speelt het Flötenuhr (orgelklok) van Museum Speelklok zulke virtuoze muziek van Haydn, dat deze nooit op deze manier door een mens uitgevoerd kan worden.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Dagen: dinsdag 6 maart, dinsdag 13 maart, dinsdag 20 maart en dinsdag 27 maart (4x dezelfde rondleiding).

Starttijd: 14.00 uur

Duur: 45 minuten

Let op: er zijn maar een beperkt aantal plekken per rondleiding beschikbaar, dus meld u op tijd aan

Aanmelden: via info@museumspeelklok.nl of 030 232 60 82

kosten: entreeprijs museum

Adres: Steenweg 6, 3511 JP, Utrecht

Meer informatie op www.museumspeelklok.nl   Museum & Galerie