UITRUBRIEKEN
Voorpagina
Dagtips
Uit eten
Theaters
Evenementen
Wandelen
Uit-winkelen
Museum & Galerie
Vakanties
Festivals
Educatief
Dierentuinen
Concerten
Campings
Beurzen
Attractieparken
Bioscopen
LINKS
CONTACT
DISCLAIMER
Week van de Koloniale Geschiedenis in Museum Bronbeek
Sergeant KNIL met gezin na 1908. Collectie Museum Bronbeek
Sergeant KNIL met gezin na 1908. Collectie Museum Bronbeek


Van 22 t/m 29 oktober is Museum Bronbeek in Arnhem in de ban van de Week van de Koloniale Geschiedenis. In samenwerking met IndoFILMcafé Nijmegen en de Stichting Moluks Historisch Museum worden diverse activiteiten rond het thema Koloniaal geluk gehouden.

Mensen zochten altijd naar geluk. Zo vertrokken vanaf de 17de eeuw de eerste gelukszoekers uit Nederland naar voor hen onbekende werelden buiten Europa. Vanuit hun handelsposten ontstonden vanaf de 19de eeuw koloniale samenlevingen onder de Nederlandse vlag in Indonesië en Suriname en op de Antillen. Deze koloniale maatschappijen hadden met hun unieke mix van etnische groepen en culturen een bijzonder karakter. In deze samenlevingen zochten allen, vrijwillig of gedwongen, naar manieren om te (over)leven en uiteindelijk geluk te vinden.

KOLONIAAL GELUK

Museum Bronbeek besteedt in de Week van de Koloniale Geschiedenis aandacht aan dit koloniale geluk in de Oost en de West. Aan de mannen en vrouwen, die het vergeefs zochten en hen, die het daadwerkelijk vonden. Daarbij is ook aandacht voor de verhoudingen tussen man en vrouw, blank en zwart binnen de Nederlandse koloniën.

PROGRAMMA

Op 22 oktober werpt juriste dr. mr. Ellen Neslo (UU) de vraag op wie het geluk kende tijdens de slavernij in de West, en schrijfster en onderzoekster dr. Vilan van de Loo gaat op basis van brieven van Colijn in op geluk en liefde in de Oost. Op 24 oktober verzorgt de Stichting Moluks Historisch Museum een dag vullend programma. Filmliefhebbers kunnen op 25 oktober in het IndoFILMCafe in Lux Nijmegen genieten van de documentaire Soerabaja, Surabaya van Peter Hoogendijk met een introductie en nagesprek.
Het duo Esk-Esque brengt i.s.m. Martijn van Koolwijk op 26 oktober s avonds op muzikaal-verhalende wijze een aantal oud-Bronbekers voor het voetlicht, die door Europa, Afrika en Azië zwierven op zoek naar geluk.

THEATERSTUK

Honderd jaar na de dood van Mata Hari brengt Theater Lumière op 27 en 28 oktober het theaterstuk De Schaduw van Mata Hari over haar echtgenoot, de KNIL-officier MacLeod, en hun dochter Non, die in Velp leefden; Op 29 oktober sluit de groep Kusumo Budoyo de Week af met live gamelanmuziek en dans.

Gedurende de hele Week is in het museum live te zien hoe restauratoren van de museale collectie hun werk doen. In de kleine tentoonstelling Toen was koloniaal geluk heel gewoon is in 26 fotos te zien hoe mensen in Indië en Suriname hun geluk in beeld brachten.

MATA HARI

Een andere opstelling Van Margaretha tot Marguerite en van Batavia tot Bronbeek sporen van Mata Hari belicht majoor KNIL Rudolp MacLeod, echtgenoot van Mata Hari, en de exotische danseres en tijdgenote Marguerite Raphetti; te zien zijn onder meer fotos van Mata Hari en MacLeod samen, een uniform als dat van MacLeod, en een spectaculaire outfit van Raphetti. naast diverse fotos van haar dansoptredens.

De Week van de Koloniale Geschiedenis is deel van de landelijke Maand van de Geschiedenis. Het complete programma van de Week is te bekijken op www.bronbeek.nl.   Museum & Galerie