UITRUBRIEKEN
Voorpagina
Dagtips
Uit eten
Theaters
Evenementen
Wandelen
Uit-winkelen
Museum & Galerie
Vakanties
Festivals
Educatief
Dierentuinen
Concerten
Campings
Beurzen
Attractieparken
Bioscopen
LINKS
CONTACT
DISCLAIMER
Speurtocht naar speculaas in Bakkerijmuseum Hattem
In het Bakkerijmuseum leer je de geheimen van speculaas kennen.
In het Bakkerijmuseum leer je de geheimen van speculaas kennen.


Speculaas is in de laatste maanden van het jaar weer volop verkrijgbaar. Iedereen kent het knapperige gekruide koekje, maar waar komt het vandaan? Wat is de boeiende geschiedenis van deze, typisch Hollandse lekkernij? Hoe wordt speculaas gemaakt en waarom speelde de VOC daarbij zon belangrijke rol?

Allemaal vragen die tijdens de Herfstvakantie beantwoord worden in het Nederlands Bakkerijmuseum in Hattem.

De bakkers van het museum nemen de jeugd bij de hand en zijn de gidsen op een reis vol geur en smaak. Een boeiende speurtocht leidt ze door bakkerijen uit lang vervlogen tijden en zal ze brengen in ruimtes waar werkbanken vol kruidig geurend speculaasdeeg op ze staan te wachten.

HOOGTEPUNT VAN DE DAG

Daar volgt dan het hoogtepunt van de dag. Schorten voor en allemaal een fraaie koekplank in de hand. Onze altijd goedgemutste vaklieden voorzien elk kind van een homp naar kaneel geurend deeg en daarmee kan de pret beginnen. Kneden, slaan en duwen tot de onwillige massa zich soepel in de plank laat vormen. Omdraaien en dan met een harde knal op tafel slaan. De plank voorzichtig optillen en langzaam zal de beloning voor al die noeste arbeid zich openbaren: een echte speculaaspop!

INSPIRATIE OPDOEN

Wat amandeltjes erop, de oven in en dan snel door want Bakker Fred verwacht ze.
Met de vingertjes nog geurend naar speculaas zoeken de kinderen een plaatsje in het knusse museumtheater. Dit is plek waar Bakker Fred drie kwartier lang zijn deegkunsten zal vertonen.
Van smakelijk deeg naar smakelijk lachen en ook nog inspiratie opdoen voor thuis.

Tot slot een zak echte bakkersspeculaasmix én een koekplank uit de sfeervolle museumwinkel mee naar huis nemen om daar het gelukzalige gevoel, opgedaan in Hattem, nog even vast te houden. Wie wil dat nu niet.

PRAKTISCHE INFORMATIE

De kinderactiviteiten zijn van 14 t/m 28 oktober.

Het museum ligt aan de Kerkhofstraat 13, 8051 EA Hattem.

Ga voor de actuele openings- en demonstratietijden naar www.bakkerijmuseum.nl.   Dagtips