UITRUBRIEKEN
Voorpagina
Dagtips
Uit eten
Theaters
Evenementen
Wandelen
Uit-winkelen
Museum & Galerie
Vakanties
Festivals
Educatief
Dierentuinen
Concerten
Campings
Beurzen
Attractieparken
Bioscopen
LINKS
CONTACT
DISCLAIMER
Fortepiano Festival in Museum Geelvinck
De fortepiano is de voorloper van de moderne piano, maar is goedbeschouwd een geheel ander instrument.
De fortepiano is de voorloper van de moderne piano, maar is goedbeschouwd een geheel ander instrument.

Van 12 tot en met 30 oktober viert Museum Geelvinck in Amsterdam zijn 25-jarige bestaan met het zesde Geelvinck Fortepiano Festival. Het museum heeft dit jaar besloten zich volledig te richten op het toegankelijk maken van de ruim 110 historische pianos voor een breed (jong) publiek.

Het Geelvinck Fortepiano Festival is om meerdere redenen uniek: allereerst is het met de ruim 45 kamerconcerten van barok tot eigentijds het grootste fortepianofestival van de wereld, daarnaast is het het enige festival waarop zoveel verschillende historische pianos naast elkaar worden bespeeld én het enige festival dat componisten oproept met nieuwe stukken te komen voor het oude instrument. Van over de hele wereld komen fortepianisten naar het festival om bestaande en nieuwe composities te laten horen. Als laatste: nergens in Nederland is de inzet voor het daadwerkelijk laten bespelen, en niet alleen conserveren van de soms wel 250 jaar oude instrumenten, zo groot als die van Museum Geelvinck.

MUZIEK MET EEN VERHAAL

De fortepiano is de voorloper van de moderne piano, maar is goedbeschouwd een geheel ander instrument. Mozart, Beethoven, Chopin, maar ook onze eigen Diepenbrock componeerden op de fortepiano. Het instrument kent een bijzondere, unieke klankkleur die sterk verschilt van de huidige piano; een helder en precies geluid. Het heeft een bescheidener volume, geschikt voor de kleinere concertzalen. Omdat er veel geëxperimenteerd werd bij de bouw van de fortepiano is geen enkel instrument hetzelfde. Er is een speciale opleiding nodig om op het instrument te kunnen spelen. De historische piano vertelt eigenlijk, iedere keer dat het bespeeld wordt, een uniek verhaal. Tijdens het Geelvinck Fortepiano Festival vertellen betrokkenen deze verhalen: over de bespeelde pianos, maar ook over de composities en de motivatie van de musici.

PRIJZEN, MASTERCLASSES EN EEN SYMPOSIUM

Onderdeel van het festival is het International Geelvinck Fortepiano Concours, waar een gerenommeerde jury verschillende prijzen uit zal reiken. Als enige in Nederland stimuleert het festival talentontwikkeling van jonge fortepianisten en reikt daarom de Romain d'Ansembourg Stimuleringsprijs uit aan een jong talent.
Het concours wordt vormgegeven in samenwerking met Marcel Baudet (Young Pianists Foundation). Er zijn naast de stimuleringsprijs nog drie prijzen: de Geelvinck Fortepiano Festival Award, de Stanley Hoogland Square Piano Award en de Geelvinck Fortepiano Publieksprijs. Ook zullen er tijdens het festival verschillende masterclasses en een symposium worden georganiseerd.
Artistiek leider is de Israëlische fortepianist en 'oude muziek'-expert dr. Michael Tsalka. Richard Egarr, artistiek leider van de Academy of Ancient Music, is de beschermheer. De concerten vinden plaats op bijzondere plekken in en rondom Amsterdam, Zutphen, Den Bosch en Beverwijk.

NIEUW MUSEUM

Museum Geelvinck aan de Amsterdamse Herengracht liet het publiek tot de verhuizing in december 2015 zien hoe de elite in de 18e eeuw en begin 19e eeuw leefde. Omdat muziek, en met name de fortepiano, toen een dermate belangrijke rol in hun dagelijks leven speelde, verbeeldde het museum met historische pianos het leven in het grachtenhuis. Komend voorjaar zal het museum deze collectie historische pianos presenteren in het nieuwe Geelvinck Muziek Museum in Zutphen.
  Concerten